На 1 уговор закључен по закону, 46 без његове примене

Упозорења Топличког центра за демократију и људска права да ће поједине одредбе новог Закона о јавним набавкама довести до ситуације да ће његова примена представљати изузетак, а изузеци од примене закона постати правило, показала су се као више него оправдана. 

Према подацима из Годишњег извештаја Канцеларије за јавне набавке у 2020. години, у првих 6 месеци примене новог закона, у периоду од 1. јула до 31. децембра 2020. године, закључен је  10.741 уговор. 

У истом периоду реализовано је 495.719 набавки изузетих од примене Закона о јавним набавкама. Дакле, на сваки уговор закључен по закону, склопљено је чак 46 уговора без његове примене! 

Поређења ради, у првих 6 месеци исте, 2020. године, када је примењиван стари Закон о јавним набавкама, уз примену његових одредаба закључен је 124.281 уговор, а уз примену правила о изузецима склопљено је 285.219 уговора. На 1 уговор о јавној набавци закључен по закону, у том периоду је склапано 2,3 мимо његове примене. 

Тим поводом, Драган Добрашиновић, председник Топличког центра за демократију и људска права, изјавио је:

„Овај катастрофалан тренд, који је довео до тога да се однос 1 према 2,3 у корист непримењивања одредаба Закона о јавним набавкама за само 6 месеци претвори у 1 према 46 указује на сву апсурдност неких од кључних одредаба закона, али и намеру оних који су креирали нова решења да обесмисле процедуре, протерају конкуренцију из државних послова и јавне набавке у потпуности претворе у зону директног договора јавних функционера и њихових бизнис партнера. 

Упоредо са бујањем уговора који се склапају без примене закона, очигледан је и драстичан пад броја уговора о јавним набавкама у првих 6 месеци 2021. у односу на првих 6 месеци 2020. године. Тако се од више од 124 хиљаде из првих шест месеци претходне, дошло до једва нешто преко 20 хиљада поступака, дакле 6 пута мање.  Јавне набавке, као што је Топлички центар за демократију и људска права благовремено упозоравао, постају раритет који ће, уколико се трендови наставе, а захваљујући вољи врха власти то неће бити доведено у питање, постати део српске политичко-економске археологије.  Решења креирана у корист политичко-пословне олигархије могу служити само интересима политичко-пословне олигархије, а никако интересима грађана Србије о чијем се трошку одвија изобличење и изопачење система јавних набавки у нестајању.“

Објављивање ове приче омогућено је кроз пројекат Платформа за одговорно управљање јавним финансијама, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP ), а финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Ставови изнети у овој причи су ставови аутора и не представљају нужно ставове Програма Уједињених нација за развој (UNDP ), нити Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA).

This image has an empty alt attribute; its file name is UNDP-Logo-Blue-Small-1.pngThis image has an empty alt attribute; its file name is sweden-sverige-logo-vector-m.png

Подели

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email

1,27

Од 100 највећих уговора у чак 79 није било никакве конкуренције, показало је ново велико истраживање Топличког центра за демократију и људска права. За само